Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

piątek, 5 sierpnia 2016

Kwasy tłuszczowe Omega 3 - dlaczego są one dla nas tak ważne?

Omega 3 to doskonałe źródło niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych, które wspomagają funkcjonowanie mózgu, oczu i układu nerwowego, chronią układ krążenia, łagodzą stany zapalne i sprzyjają zdrowemu wyglądowi skóry.

Dwa najważniejsze rodzaje kwasów tłuszczowych to omega 3 i omega 6, które swoją nazwę zawdzięczają budowie molekularnej cząsteczek. Tak jak w przypadku witamin należy dostarczyć je do organizmu z pożywieniem, bowiem nie mogą być syntetyzowane przez organizm ze swoich prekursorów. Obecnie spożywamy dużo więcej kwasów tłuszczowych omega 6, które są zawarte w produktach mięsnych. Dysproporcja w spożywaniu tych dwóch rodzajów kwasów tłuszczowych nie służy naszemu zdrowiu, bowiem kwasy omega 6 nasilają procesy zapalne w przeciwieństwie do omega 3 wykazujących działanie przeciwzapalne. Wyniki badań wskazują, że kwasy tłuszczowe omega 3 mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby serca, nowotwory i zapalenie stawów.

WYJĄTKOWOŚĆ KWASÓW OMEGA 3 WELLNESS BY ORIFLAME.1. SERCE:
-
zdrowsze serce i właściwy poziom cholesterolu
2. SKÓRA:
-
poprawa nawilżenia i elastyczności
3. MIĘŚNIE I STAWY:
-
zmniejszenie stanów zapalnych

Kwasy tłuszczewe Omega 3 są zdrowe i bezpieczne, poddane destylacji cząsteczkowej - gwarancja jakości farmaceutycznej (dobra praktyka wytwarzania), pozyskane z ryb zawierających duże ilości kwasów DHA i EPA, nie zawierają metali ciężkich oraz innych toksyn. Kapsułki zawierają żelatynę rybną - bez domieszek żelatyny wołowej lub wieprzowej. Zawierają naturalny olej rybny dostarczający pełnego spektrum niezbędnych kwasów tłuszczowych.

ALA
Jeden z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 - pełna nazwa to kwas alfalinolenowy. źródłem tego kwasu w pożywieniu jest głównie żywność preferowana przez wegetarian: zielone warzywa liściaste, siemię lniane, orzechy oraz olej rzepakowy i sojowy.

EPA i DHAKwasy tłuszczowe omega 3 o dłuższych łańcuchach węglowych to kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego i tkanki mózgowej poprawiając ukrwienie mózgu i usprawniając przesyłanie sygnałów nerwowych. Roślinne kwasy omega 3 mają krótki łańcuch (ALA) i muszą się przekształcić w formę długiego łańcucha (EPA, DHA). Wskaźnik tej przemiany jest niewielki i może się wahać od 0,2% do 15%, a cały proces jest w pewnym stopniu uzależniony od czynników wspierających. Dlatego też spożywanie ryb i suplementów diety zawierających EPA oraz DHA to pewny sposób na skuteczne zapewnienie ich odpowiedniej dawki w organizmie.

Rekomendacje dotyczące spożycia ryb.Mimo, że zaleca się spożycie dwóch porcji tłustych ryb w tygodniu, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żwyności (EFSA) odradza przekraczanie tej ilości - a to ze względu na wiązanie toksyn środowiskowych (rtęci, PCB, dioksyn) z białkiem mięsa rybiega. Suplement diety Omega 3 jest więc zdrowszym źrodłem kwasy omega niż mięso ryb, a ponadto gwarantuje przyjęcie odpowiedniej jego ilości. Suplement diety Omega 3 uzyskuje się na skutek destylacji cząsteczkowej, dzięki czemu nie zawiera on metali ciężkich lub innych substancji zanieczyszczających.

Źródło: Przewodnik Wellness.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz