Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

czwartek, 19 lutego 2015

Orzechy w zdrowej diecie.

Osoby na diecie z zasady trzymają się od orzechów z daleka. Niepotrzebnie, bo orzechy mogą skutecznie pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Warto zatem zainteresować się orzechami nie tylko jako ozdobą i przekąską, ale przede wszystkim jako głównym składnikiem diety. Zwłaszcza tej odchudzającej.

Już kilka orzechów dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), regulujących metabolizm i zapobiegających gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – obydwa te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi (LDL). Ponadto orzechy są prawdziwą „bombą” witaminową, zawierają też znaczne ilości składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Już ok. 30 g orzechów lub migdałów zaspokoi dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E oraz magnez. Jeśli uczynisz z orzechów jeden z głównych składników tygodniowej diety, one odwdzięczą ci się piękną skórą, mocnymi włosami i paznokciami oraz smukłą talią. Bo chociaż zawierają dość sporo kalorii, to jednak za sprawą wspomnianych już nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych nie tuczą, tak jak kawałek czekoladowego tortu czy hamburger.

Poza utrzymywaniem w ryzach poziomu „złego” cholesterolu, obniżają też poziom cukru we krwi, poprawiają pamięć i koncentrację oraz przeciwdziałają smutkom i lękom. Naukowo udowodniono, że osoby, które jadają orzechy w różnej postaci 5 razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby serca.
Aby orzechy dawały nam to, co w nich najlepsze, trzeba je odpowiednio przechowywać. Wbrew temu, co twierdzą nasze babcie, orzechów nie można przechowywać latami. A już na pewno nie w wilgotnym miejscu, gdzie są doskonałą pożywką dla pleśni.
Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi, sięgnij po orzechy laskowe czy migdały. Do wyboru masz też nerkowce, kasztany jadalne i wiele innych.

Pamiętaj o kaloriach (zawartość w 100 g) :
- Orzechy włoskie – 645 kcal
- Orzechy pistacjowe – 589 kcal
- Orzechy laskowe – 640 kcal
- Orzechy ziemne – 560 kcal
- Orzechy nerkowca – 566 kcal
- Migdały – 570 kcal
- Kasztany jadalne – 174 kcal

Warto również orzechy dodawać do różnych sałatek np. owocowych albo do muesli zwłaszcza jeżeli nie lubisz jeść samych orzechów a chciałabyś zacząć ze względu na ich właściwości. Należy też pamiętać aby nie przesadzać z ich ilością. Garść orzechów dziennie w zupełności wystarczy. Mimo, że orzechy nie tuczą to jednak swoje kalorie posiadają, więc wszystko z umiarem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz