Każda półka w lodówce jest przeznaczone na poszczególne produkty. Zdjęcie poniżej obrazuje, co i gdzie trzeba w lodówce ustawić aby nie doszło do szybszego zepsucia się produktów itd.
Zasady zapewniające prawidłową pracę lodówki i ochronę żywności przed szkodliwymi czynnikami.
1. Produkty należy umieszczać na talerzykach, w pojemnikach lub opakowane folią spożywczą, rozstawić równomiernie na powierzchni półek, sprawdzić czy nie dotykają tylnej ściany, gdyż może to spowodować oszronienie lub zawilgocenie produktu.
2. Nie należy wstawiać do lodówki naczyń z gorącą zawartością.
3. Produkty łatwo przyjmujące zapachy oraz takie, które wydzielają intensywny zapach należy umieszczać w foliowym opakowaniu lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach, np. nabiał i mięso.
4. Artykuły spożywcze należy przechowywać w odpowiednich strefach chłodzenia.
5. Przechowywanie warzyw o dużej zawartości wody spowoduje osadzenie się pary wodnej nad pojemnikami ale nie przeszkadza to w prawidłowej pracy lodówki. Warzywa przed włożeniem do lodówki dobrze osuszyć, gdyż wilgotne warzywa tracą naturalną ochronę. Nie myć warzyw przed ich bezpośrednim włożeniem do lodówki.
6. Napoje powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych butelkach.
7. Oleje i tłuszcze nie dopuszczać do styku z elementami z tworzywa sztucznego ani z uszczelką drzwi.
Zasady użytkowania zamrażarki.
1. Zamrażać można praktycznie wszystkie produkty spożywcze poza warzywami w stanie surowym.
2. Produkty należy pakować w materiały bez zapachu odporne na przenikanie powietrza i wilgoci oraz mniej wrażliwe na tłuszcze i ługi, najlepszymi materiałami są woreczki i folie z polietylenu bądź aluminiowe.
3. Należy oznaczyć opakowania w celu identyfikacji ich zawartości oraz zaznaczyć datę oznaczenia.
4. Opakowanie powinno być szczelnie i ściśle przylegać do zamrożonych produktów, nie należy stosować opakowań szklanych.
5. Świeże i ciepłe artykuły spożywcze (temp. otoczenia) włożone w celu zamrożenia nie powinny stykać się z już zamrożoną żywnością, wkładać je do strefy szybkiego zamrażania przylegającej bezpośrednio do elementów.
6. W kolejnej partii zamrożone wcześniej produkty przełożyć niżej.
7. Do zamrażania należy użyć artykułów spożywczych najwyższej jakości podzielonych na małe porcje, przeznaczone do jednorazowego spożycia.
8. Na temp. w komorze zamrażarki mają wpływ m.in. temperatura otoczenia, stopień wypełnienia produktami spożywczymi, częstotliwość otwierania drzwi i stopień zaszronienia elementów chłodniczych parownika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz