Dla wątroby.
Przez stymulację produkcji żółci, sok z 
cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby, a przy okazji 
może wpływać na regulację poziomu wapnia.
Na infekcje.
Po pierwsze, cytryna zawiera sporo 
witaminy C. Dzięki temu wspomaga pracę układu odpornościowego, 
przyspiesza również szybkość powrotu do zdrowia. Może być stosowana 
profilaktycznie w okresie zachorowalności na grypę oraz u osób podatnych
 na różnego rodzaju infekcje. Dodatkowo, jej kwasowy charakter sprawia, 
że wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Letnia woda z wyciśniętym 
sokiem z cytryny sprawdzi się znakomicie do płukania gardła podczas 
stanów zapalnych jamy ustnej i migdałków.
Dla skóry.
Cytryna ma właściwości antyseptyczne, w 
dawnych czasach stosowana była do odkażania ran. Przyspiesza gojenie i 
może pomagać w leczeniu niewielkich siniaków. Przyspiesza również 
krzepnięcie krwi. Można stosować ją bezpośrednio na skórę. Taki zabieg 
jest skuteczny również w walce z przebarwieniami i zaskórnikami. Sam sok
 sprzyja detoksykacji organizmu. Może opóźniać powstawanie zmarszczek i 
pomagać w walce z trądzikiem.
Na nadciśnienie tętnicze.
Spora zawartość potasu w cytrynie pomaga
 w walce z nadciśnieniem. Dodatkowo, pomaga w utrzymaniu właściwej 
elastyczności naczyń krwionośnych, sprzyja więc walce z miażdżycą i 
zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów.
W ciąży.
Cytryna z uwagi na dużą zawartość 
wapnia, może przyczyniać się do budowy mocnych kości i zębów. Pomaga 
również w prawidłowym rozwoju układu nerwowego u płodu w okresie ciąży.
Dla utraty wagi.
Cytryna zawiera sporo pektyny. Dzięki 
temu znakomicie hamuje łaknienie. A dodatkowe działania oczyszczające i 
antyoksydacyjne może być silnym orężem w walce z tkanką tłuszczową.
Może okazać się również znakomitym 
dodatkiem prozdrowotnym u osób cierpiących na astmę, choroby 
reumatyczne, czy kamicę nerkową. Dawniej stosowano ją również jako 
element kuracji u chorych na malarię czy cholerę.
Do herbaty i sałatki.
Poza bezpośrednim oddziaływaniem na 
organizm, może być również używana jako "narzędzie kulinarne". Jej 
silnie kwasowy charakter sprawia, że znakomicie nadaje się np. do 
skrapiania ryb i owoców morza. Dzięki cytrynie 
nieprzyjemny zapach ryb całkowicie znika.
Dlaczego zaleca się pić wodę z cytryną ?
Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest przydatna w nadciśnieniu.
Dlaczego zaleca się pić wodę z cytryną ?
Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest przydatna w nadciśnieniu.
Uwaga! Sok z cytryny osłabia szkliwo, dlatego po wypiciu napoju, należy przepłukać usta wodą lub odczekać kilkanaście minut i umyć zęby.
Cytryna a zakwaszenie organizmu.
Wbrew temu, co można by sądzić, sugerując się kwaśnym smakiem 
cytryny, jest to doskonały produkt zasadotwórczy. Pomaga neutralizować 
kwaśne produkty przemiany materii. Zaburzanie równowagi 
kwasowo-zasadowej może być przyczyną ciągłego zmęczenia, bólów głowy, 
apatii, złego samopoczucia. Zakwaszeniu organizmu sprzyja nadmierne 
spożywanie mięsa, drobiu, ziemniaków czy serów. 
                     
                    
Ile cytryny należy spożywać ?
Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, jeden owoc dziennie dla 
osoby dorosłej z pewnością będzie wystarczający, by czerpać z jej 
prozdrowotnych walorów. Pamiętajcie, możecie rozpuścić ja w wodzie z 
miodem, dodać do herbaty, zimnego soku, lub zwyczajnie skropić nią 
sałatkę.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz