Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

niedziela, 11 stycznia 2015

Właściwości jagód.

Właściwości jagód są znane od wieków. Borówka była wykorzystywana między innymi jako lek na zatrucia. Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego są używane do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Jagody mają liczne wartości odżywcze, które mają znaczenie także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Borówki między innymi poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. 
Właściwości jagód :
uszczelniają naczynia krwionośne – substancje zawarte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Poprzez zwiększenie gęstości kolagenu, wzmacnia się spójność tkanek, co powoduje, że tkanki stają się mocniejsze.

- działają przeciwzapalnie – składniki zawarte w jagodach mają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna i witamina C mają właściwości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zahamowanie odczynu antygenu.

- maja działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności takich składników, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, co ma wpływ na zmiany trądzikowe. Dzięki temu wygląd skóry ulega polepszeniu. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów. Składniki zawarte w bzie i borówkach przyczyniają się do: poprawy stanu skóry, wzrostu elastyczności skóry, wygładzenia warstwy rogowej naskórka oraz ułatwienia wprowadzenia składników czynnych.

- mają działanie przeciwutleniające – składniki przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.

- działają ściągająco – składniki zawarte w bzie i borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry.

- mają działanie przeciwbakteryjne – zawarte w jagodach antybiotyki przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów, dzięki czemu rośliny te działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.

Jagody a odchudzanie.Jagody są cennym składnikiem, ponieważ przy stosunkowo niskiej kaloryczności dostarczają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Związki zawarte w borówkach wzmacniają kolagen, dzięki czemu zapobiegają wiotczeniu skóry, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Owoce te mają również łagodne właściwości przeczyszczające i pobudzające pracę jelit.\

Zawartość substancji odżywczych w jagodach.
Borówki czarne zawierają w 100g około 40 kcal, 0,7g białka, 0,6g tłuszczu i 12,2g węglowodanów. Zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu i kwasu foliowego. Są bogate w pierwiastki śladowe takie jak cynk, mangan i chrom. Jagody zawierają duże ilości antocjanozydów, o właściwościach przeciwutleniających i dobroczynnym wpływie na wzrok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz