Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

sobota, 25 stycznia 2020

Zielona kawa i jej właściwości.

Czy zielona kawa sprzyja odchudzaniu? Producenci obiecują, że kawa zielona przyspieszy przemianę materii dzięki kofeinie i kwasu chlorogenowego, zredukuje łaknienie i doda energii oraz pomoże utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i wspomoże redukcję cellulitu.

Kilka słów o kawie zielonej.
Zieloną kawą nazywane są ziarna, których produkcja zakończyła się przed procesem palenia. W odróżnieniu od tradycyjnej kawy ma ona znacznie łagodniejszy smak oraz słabszy aromat. Jej barwa jest znacznie jaśniejsza niż kawy palonej, a jej ziarna nie zawsze mają kolor zielony.

Wartości odżywcze:
- w 100g zielonej kawy możemy znaleźć 14 kcal oraz 3,3 g węglowodanów
- ma dużą zawartość kwasu chlorogenowego
- posiad sporą ilość polifenoli, kwasu salicylowego i ferulowego oraz kofeinę
- jest źródłem witamin takich jak wit. B1, B2, B12, C, kwasu pantotenowego i foliowego
- oraz składników mineralnych: wapń, fosfor, sód, magnez, potas, żelazo, mangan, miedź, cynk



Właściwości:

- zmniejsza łaknienie
- ma działanie antyoksydacyjne dzięki działaniu kwasu chlorogenowego, pomaga w zwalczaniu wolnych rodników, przez co spowalnia procesy starzenia się organizmu
- dzięki kofeinie działa pobudzająco na organizm, nie podrażnia jednak żołądka i nie powoduje uciążliwych dolegliwości w przeciwieństwie do kawy czarnej
- pomaga w usuwaniu metali ciężkich i wolnych rodników z organizmu dzięki sporej ilości polifenoli, przez to hamuje powstawanie komórek nowotworowych
- kwas chlorogenowy hamuje również "wilczy apetyt", przez co łatwiej uniknąć podjadania
- chroni wątrobę ze względu na właściwości żółciopędne
- odgrywa ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, dzięki wpływowi na produkcję przeciwciał chroni nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami chorobotwórczymi
- w jej składzie znajduje się również kwas salicylowy, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe
- poprawia wydolność fizyczną, zwiększa wytrzymałość oraz zmniejsza zmęczenie fizyczne i psychiczne
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
- spożywana regularnie pomaga zmniejszać widoczność cellulitu

Zielona kawa a odchudzanie:

Pozytywny wpływ zielonej kawy na odchudzanie został udowodniony naukowo. Dzięki zawartości w niej kwasu chlorogenowego. Substancja ta zmniejsza wchłanianie glukozy z pożywienia przez co nasz organizm jest zmuszony wykorzystać wcześniej zmagazynowany zapas cukru. Kwas ten jednak nie wykazuje swoich właściwości w połączeniu z dietą wysokotłuszczową, stąd w celu pozbycia się zbędnych kilogramów istotna jest zmiana nawyków żywieniowych. Zielonej kawy nie można jednak traktować jako "magicznego napoju" na odchudzanie. Aby efekty trwałe trzeba wprowadzić do swojego rytmu dnia aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie a zieloną kawę jak i inne tego typu "wspomagacze" trzeba traktować jako dodatek do codziennej diety.

Przeciwskazania:
Niestety istnieje również grono osób, które nie powinny sięgać po zieloną kawę. Należą do nich:
- kobiety w ciąży
- kobiety karmiące piersią
- osoby z chorobami serca
- dzieci poniżej 16 roku życia
- osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz