W
Polsce owoce granatu są mało popularne i stosunkowo trudno dostępne.
Dzięki dużej zawartości witaminy C pomagają wzmocnić odporność w okresie
przeziębień, zapobiega anginie. Obfitują również w kwasy organiczne. Są
źródłem niacyny oraz potasu. Obecny w nich błonnik reguluje prace
układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie. Pomocny jest także w
problemach z zaparciami.
Owoc granatu doskonale wpływa
na układ krwionośny. Obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega chorobom
serca. Poprawia także przepływ krwi i utrudnia odkładanie się
cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Substancje zawarte w soku
granatu neutralizują wolne rodniki i zapobiegają chorobom nowotworowym.
Spowalniają również procesy starzenia się komórek pomagając zachować
młody wygląd i dobre samopoczucie. Są również stosowane w przypadku
stanów zapalnych, szczególnie w artretyzmie.
Jadanie granatów przez osoby cierpiące na chorobę Alzheimera może spowodować spowolnienie następowania objawów.
Granat jest również niskokalorycznym owocem. Cały granat waży 100g i
zawiera 84 kcal. Jego pestki mają kwaśny smak ale za to są bardzo
soczyste. Idealnie współgra z innymi owocami np. gruszką, jabłkiem,
bananem. Warto wykorzystać go do zrobienia sałatki owocowej. Poza tym
dobrze też smakuje z orzechami włoskimi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz