Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

czwartek, 30 czerwca 2016

Owoce granatu i ich wpływ na nasz organizm.

W Polsce owoce granatu są mało popularne i stosunkowo trudno dostępne. Dzięki dużej zawartości witaminy C pomagają wzmocnić odporność w okresie przeziębień, zapobiega anginie. Obfitują również w kwasy organiczne. Są źródłem niacyny oraz potasu. Obecny w nich błonnik reguluje prace układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie. Pomocny jest także w problemach z zaparciami.



Owoc granatu doskonale wpływa na układ krwionośny. Obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega chorobom serca. Poprawia także przepływ krwi i utrudnia odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych. Substancje zawarte w soku granatu neutralizują wolne rodniki i zapobiegają chorobom nowotworowym. Spowalniają również procesy starzenia się komórek pomagając zachować młody wygląd i dobre samopoczucie. Są również stosowane w przypadku stanów zapalnych, szczególnie w artretyzmie.

Jadanie granatów przez osoby cierpiące na chorobę Alzheimera może spowodować spowolnienie następowania objawów.

Granat jest również niskokalorycznym owocem. Cały granat waży 100g i zawiera 84 kcal. Jego pestki mają kwaśny smak ale za to są bardzo soczyste. Idealnie współgra z innymi owocami np. gruszką, jabłkiem, bananem. Warto wykorzystać go do zrobienia sałatki owocowej. Poza tym dobrze też smakuje z orzechami włoskimi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz