W
przeciwieństwie do cukru stołowego miód obecny jest w diecie człowieka
od zarania dziejów. Gdy porównamy miód do sacharozy (czyli zwykłego
cukru „z cukierniczki”) to okaże się, iż posiada zdecydowanie więcej
walorów i nawet na tle „ewolucyjnym” prezentuje się o wiele lepiej. Miód
to jeden z najcenniejszych produktów, jaki otrzymaliśmy od natury. Choć
jest wysokokaloryczny (łyżeczka dostarcza ok.
40 kcal), nie wywołuje nadwagi. Jest za to skoncentrowanym źródłem
cukrów prostych, które błyskawicznie trafiają do krwi, odżywiając cały
organizm.
CO ZAWIERA MIÓD ?
Oprócz węglowodanów miód zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A, C i K oraz ok. 30 składników mineralnych. Najważniejsze z nich to żelazo, mangan, kobalt i magnez. Szczególnie cenne jest żelazo – dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Miód zawiera ponadto olejki eteryczne, barwniki, bioflawonoidy, enzymy oraz substancje o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych.
1. Miód akacjowy : jest najsłodszy ze wszystkich rodzajów. Używa się go do słodzenia napojów i deserów. Wzmacnia organizm i szybko regeneruje siły po dużym wysiłku fizycznym i umysłowym. Zwiększa apetyt, reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia, stanów zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. Przepis na kurację: łyżeczkę miodu akacjowego podaj dziecku przy kolacji, dodaj do kaszki lub mleka. Działa uspokajająco i nasennie.
2. Miód gryczany : dodaje energii, ma właściwości odmładzające, wzbogaca dietę seniorów w witaminy i składniki mineralne. Zawiera sporo rutyny. Substancja ta ułatwia przyswajanie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich kruchość. Jest też silnym antyoksydantem, który zapobiega starzeniu się.
Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Odżywia mięsień sercowy. Przepis na kurację: każdego dnia wypij szklankę miodowego napoju na czczo 30 minut przed śniadaniem (poprzedniego wieczoru rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej przegotowanej wody). To doskonała odżywka dla mózgu i serca, która wzmacnia organizm. Kurację stosuj co najmniej 2 miesiące.
3. Miód rzepakowy : zawiera acetylocholinę, potas i magnez, które regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Miód rzepakowy wzmacnia ponadto serce, rozszerza naczynia wieńcowe, usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki.
Pomaga w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz wrzodów. Zaleca się go także przy przeziębieniach i zapaleniu gardła. Przepis na kurację: wymieszaj po pół szklanki miodu rzepakowego, soku z marchwi, buraków i chrzanu. Całość podziel na 4 części. Pij cztery razy dziennie po pół szklanki, na godzinę przed posiłkiem. Taki napój wzmacnia serce i obniża ciśnienie.
4. Miód lipowy : dla kobiet w ciąży. Zawiera sporo olejków eterycznych oraz bardzo dużo bakteriobójczej inhibiny.
Pomaga w leczeniu chorób serca, nadciśnienia, schorzeń układu krążenia. Łagodzi objawy przewlekłego stresu i zapobiega bezsenności. Ma działanie moczopędne, wspomaga leczenie chorób układu moczowego oraz schorzeń reumatycznych. Niszczy drobnoustroje atakujące błony śluzowe nosa i gardła. Miód lipowy jest uznawany za skuteczny lek przeciw infekcjom dróg oddechowych i grypie. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne.
5. Miód wielokwiatowy : cenny naturalny kosmetyk. Jest ważnym składnikiem maseczek oraz balsamów przeznaczonych zwłaszcza dla wrażliwej cery. Miód łatwo przenika przez skórę, wzbogacając ją w glukozę, enzymy oraz olejki eteryczne. Poprawia jej nawilżenie i ukrwienie. Ma działanie przeciwzapalne i regenerujące.
Pomaga w leczeniu alergii, kataru siennego (działa jak szczepionka odczulająca). Wspomaga terapię chorób serca i układu krążenia. Łagodzi dolegliwości wątroby oraz objawy przeziębienia. Chorób serca, nadciśnienia, schorzeń układu krążenia. Łagodzi objawy przewlekłego stresu. Peeling do twarzy: łyżeczkę miodu połącz z łyżką zmiażdżonych migdałów i dwiema łyżkami owsianki, dodaj łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Peeling wmasuj delikatnie w skórę, pozostaw na 10 minut. Potem spłucz letnią wodą.
6. Miód wrzosowy : usuwa obrzęki, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa filtrację nerek oraz zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni nerkowych.
Pomaga w leczeniu zapalenia jamy ustnej i gardła oraz dolegliwości reumatycznych. Jest też zalecany przy leczeniu prostaty. Przepis na kurację: Do szklanki letniej przegotowanej wody dodaj łyżkę miodu wrzosowego, sok z połowy cytryny i łyżeczkę oliwy. Wymieszaj. Podawaj mężowi kilka razy dziennie.
7. Miód spadziowy : zawiera dużo składników mineralnych, w tym aż cztery razy więcej żelaza niż inne rodzaje miodu. Nasz organizm dobrze przyswaja ten pierwiastek, dzięki temu masz lepszą odporność i kondycję fizyczną. Miód spadziowy to cenne lekarstwo zwłaszcza dla osób cierpiących na niedokrwistość, przemęczonych, żyjących w ciągłym pośpiechu, a także rekonwalescentów.
Pomaga w leczeniu stanów zapalnych dolnych dróg oddechowych, zaburzeniach przemiany materii, chorobach przewodu pokarmowego i układu krążenia.Przepis na kurację: W szklance letniej przegotowanej wody rozpuść łyżeczkę miodu i sok z połowy cytryny. Pozostaw na godzinę. Napój pij zamiast kawy i herbaty.
CO ZAWIERA MIÓD ?
Oprócz węglowodanów miód zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy A, C i K oraz ok. 30 składników mineralnych. Najważniejsze z nich to żelazo, mangan, kobalt i magnez. Szczególnie cenne jest żelazo – dobrze przyswajalne przez nasz organizm. Miód zawiera ponadto olejki eteryczne, barwniki, bioflawonoidy, enzymy oraz substancje o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych.
1. Miód akacjowy : jest najsłodszy ze wszystkich rodzajów. Używa się go do słodzenia napojów i deserów. Wzmacnia organizm i szybko regeneruje siły po dużym wysiłku fizycznym i umysłowym. Zwiększa apetyt, reguluje trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom.
Pomaga w leczeniu zaburzeń trawienia, stanów zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, wrzodach żołądka i dwunastnicy. Wspomaga leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. Przepis na kurację: łyżeczkę miodu akacjowego podaj dziecku przy kolacji, dodaj do kaszki lub mleka. Działa uspokajająco i nasennie.
2. Miód gryczany : dodaje energii, ma właściwości odmładzające, wzbogaca dietę seniorów w witaminy i składniki mineralne. Zawiera sporo rutyny. Substancja ta ułatwia przyswajanie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza ich kruchość. Jest też silnym antyoksydantem, który zapobiega starzeniu się.
Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Odżywia mięsień sercowy. Przepis na kurację: każdego dnia wypij szklankę miodowego napoju na czczo 30 minut przed śniadaniem (poprzedniego wieczoru rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej przegotowanej wody). To doskonała odżywka dla mózgu i serca, która wzmacnia organizm. Kurację stosuj co najmniej 2 miesiące.
3. Miód rzepakowy : zawiera acetylocholinę, potas i magnez, które regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy. Miód rzepakowy wzmacnia ponadto serce, rozszerza naczynia wieńcowe, usuwa wodę z tkanek, zmniejszając obrzęki.
Pomaga w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych oraz wrzodów. Zaleca się go także przy przeziębieniach i zapaleniu gardła. Przepis na kurację: wymieszaj po pół szklanki miodu rzepakowego, soku z marchwi, buraków i chrzanu. Całość podziel na 4 części. Pij cztery razy dziennie po pół szklanki, na godzinę przed posiłkiem. Taki napój wzmacnia serce i obniża ciśnienie.
4. Miód lipowy : dla kobiet w ciąży. Zawiera sporo olejków eterycznych oraz bardzo dużo bakteriobójczej inhibiny.
Pomaga w leczeniu chorób serca, nadciśnienia, schorzeń układu krążenia. Łagodzi objawy przewlekłego stresu i zapobiega bezsenności. Ma działanie moczopędne, wspomaga leczenie chorób układu moczowego oraz schorzeń reumatycznych. Niszczy drobnoustroje atakujące błony śluzowe nosa i gardła. Miód lipowy jest uznawany za skuteczny lek przeciw infekcjom dróg oddechowych i grypie. Ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne.
5. Miód wielokwiatowy : cenny naturalny kosmetyk. Jest ważnym składnikiem maseczek oraz balsamów przeznaczonych zwłaszcza dla wrażliwej cery. Miód łatwo przenika przez skórę, wzbogacając ją w glukozę, enzymy oraz olejki eteryczne. Poprawia jej nawilżenie i ukrwienie. Ma działanie przeciwzapalne i regenerujące.
Pomaga w leczeniu alergii, kataru siennego (działa jak szczepionka odczulająca). Wspomaga terapię chorób serca i układu krążenia. Łagodzi dolegliwości wątroby oraz objawy przeziębienia. Chorób serca, nadciśnienia, schorzeń układu krążenia. Łagodzi objawy przewlekłego stresu. Peeling do twarzy: łyżeczkę miodu połącz z łyżką zmiażdżonych migdałów i dwiema łyżkami owsianki, dodaj łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszaj. Peeling wmasuj delikatnie w skórę, pozostaw na 10 minut. Potem spłucz letnią wodą.
6. Miód wrzosowy : usuwa obrzęki, rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa filtrację nerek oraz zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni nerkowych.
Pomaga w leczeniu zapalenia jamy ustnej i gardła oraz dolegliwości reumatycznych. Jest też zalecany przy leczeniu prostaty. Przepis na kurację: Do szklanki letniej przegotowanej wody dodaj łyżkę miodu wrzosowego, sok z połowy cytryny i łyżeczkę oliwy. Wymieszaj. Podawaj mężowi kilka razy dziennie.
7. Miód spadziowy : zawiera dużo składników mineralnych, w tym aż cztery razy więcej żelaza niż inne rodzaje miodu. Nasz organizm dobrze przyswaja ten pierwiastek, dzięki temu masz lepszą odporność i kondycję fizyczną. Miód spadziowy to cenne lekarstwo zwłaszcza dla osób cierpiących na niedokrwistość, przemęczonych, żyjących w ciągłym pośpiechu, a także rekonwalescentów.
Pomaga w leczeniu stanów zapalnych dolnych dróg oddechowych, zaburzeniach przemiany materii, chorobach przewodu pokarmowego i układu krążenia.Przepis na kurację: W szklance letniej przegotowanej wody rozpuść łyżeczkę miodu i sok z połowy cytryny. Pozostaw na godzinę. Napój pij zamiast kawy i herbaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz