Kawa
to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych
instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. To też jedna z
najpopularniejszych używek na świecie i
główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz
przyspiesza przemianę materii. Zawiera przeciwutleniacze, które
zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach
może jednak być szkodliwa dla zdrowia.
Podczas prażenia kawy
powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (w skrócie WWA).
Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm,
zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze
względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w
dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po
około pół godziny.
POZYTYWNE WŁAŚCIWOŚCI.
.Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości :
- Polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze. Badanie, w którym
uczestniczyły 80-letnie kobiety wykazało, że te, które piły kawę przez
większość życia osiągały lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.
- Ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny.
- Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej.
- Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.
- Nawet do 50% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę).
- Zwiększa efektywność środków przeciwbólowych.
- Podejrzewa się, że jest źródłem przeciwutleniaczy w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.
- Polepsza perystaltykę jelit.
- Może ograniczać rozwój próchnicy zębów.
NEGATYWNE WŁAŚCIWOŚCI.
Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy :
- Zawarta w kawie kofeina hamuje neurogenezę w hipokampie, uczula
receptory dopaminy, blokuje receptory adenozynowe, osłabia pamięć,
zwiększa uczucie niepokoju i lęku (tzw. „zdenerwowanie kofeinowe”) oraz
powoduje uzależnienie fizyczne.
- Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny).
- Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać
prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by
kobiety w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie.
- Gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
- Kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o
wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację
kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek
dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu.
ZALECANE SPOŻYCIE.
Zaleca się spożywanie do 500 mg kofeiny dziennie, co przekłada się na
około 4 filiżanki kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko
nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm
człowieka. W przypadku spożycia większej dawki kawy występować mogą
wyżej wymienione skutki negatywne. Powyżej 1000 mg kofeina staje się
trująca.
KAWA BEZKOFEINOWA.
Istnieje kawa w postaci
przetworzonej z obniżoną zawartością kofeiny. Pozbawiana jest kofeiny
jeszcze na etapie segregacji ziaren za pomocą różnych metod chemicznych
lub przez wypłukiwanie wodą. Kawa bezkofeinowa jest szczególnie polecana
dla osób, które powinny unikać kofeiny. Większość kaw bezkofeinowych
smakuje dokładnie tak samo, jak ich odpowiedniki zawierające kofeinę.
Produkowana jest zarówno mielona, jak i rozpuszczana odmiana kawy
bezkofeinowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz