Błonnik jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Powinniśmy go dostarczać w odpowiednich ilościach bowiem usprawnia on perystaltykę jelit, oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii dzięki czemu pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy. Tyle błonnika ile wprowadzimy do organizmu tyle też wydalimy, ponieważ się nie wchłania. Błonnik nie zawiera też żadnych witamin mikro i makro składników. Błonnik wchłania wodę i pęcznieje w żołądku dzięki czemu nie czujemy głodu i nie mamy skłonności do nadmiernego jedzenia lub podjadania między posiłkami, a jak wiadomo podjadanie nie sprzyja chudnięciu.
GDZIE JEST GO NAJWIĘCEJ ?
Błonnik występuję we wszelakich produktach zbożowych po pieczywo, przez kasze/ryże aż po płatki i otręby. Prócz produktów zbożowych źródłem błonnika sę również warzywa i owoce m.in. brokuły, marchew, cytrusy i jabłka (zawierają go tuż pod skórką).
ILE BŁONNIKA DZIENNIE ?
Zaleca się aby dzienna dawka błonnika wynosiła 30g. Należy zastępować białe pieczywo i ryże i makarony ciemnymi oraz jeść grube kasze. Jedząc produkty bogate w błonnik należy pić co najmniej 2 litry płynów.
Jeżeli dotychczas unikałaś produktów błonnikowych a chciałabyś zacząć lepiej stopniowo wprowadzaj go do swojej diety. Dojście do zaleconej dawki powinno zająć parę tygodni. Nagłe zwiększenie ilości błonnika może wywołać gazy, wzdęcia, luźne stolce, Jeśli pojawią się zaburzenia, zmniejsz ilość błonnika, a gdy ustąpią, stopniowo zwiększaj.
Nie jedz więcej niż 3 łyżki otrąb dziennie, nie przekraczaj zaleconej normy błonnika, aby nie zaburzyć przyswajania cynku, żelaza, wapnia i nie odwodnić się.
Jak same widzicie błonnik jest nam bardzo potrzebny aby nasz przewód pokarmowy odpowiednio pracował, aby został dobrze oczyszczony z toksyn no i oczywiście aby szybko i zdrowo schudnąć :) Warto dzień rozpocząć od owsianki na chudym mleku z bananem, orzechami lub innymi "błonnikowymi" dodatkami a na kolacje zjeść jogurt naturalny z otrębami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz