Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

czwartek, 9 stycznia 2020

Zgaga - czym jest i jak jej zapobiegać?

Zgaga to po zatruciach pokarmowych, jedna z najczęściej występujących dolegliwości przewodu pokarmowego. Objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącymi bólami za mostkiem i w nadbrzuszu. Kiedy zgaga występuje sporadycznie, po ciężkim obfitym posiłku, nie jest chorobą, tylko reakcja organizmu na przeciążenie żołądka. Kiedy jednak pojawia się po prawie każdym posiłku, budzi w nocy bólem i odczuciem kwaśnego lub gorzkiego smaku w ustach, w ciągu dnia cierpimy na odbijanie i kaszel po posiłku - to mamy problem. Zgaga, najprawdopodobniej jest objawem refluksu.


Zgaga sporadyczna - skąd się bierze?
Zgaga jest oznaką zbyt dużej ilości kwasu, która powstała w żołądku. To jeden z objawów niestrawności. Zgaga powstaje, gdy zjemy zbyt obfity i zbyt ciężki posiłek. Jedni mają zgagę po kwaśnym, inni po słodkim, czy też po specyficznym połączeniu cukru i kiepskich tłuszczów w gotowych ciastach i ciastkach. Na pewno nie pomaga jadanie żywności wysoko przetworzonej i bogatej w rozmaite dodatki: barwniki i konserwanty. Niektórzy maja zgagę po kawie, inni po jabłkach. Żeby sobie pomóc nie wystarczy zażywać na zgagę środki zobojętniające kwas żołądkowy. Warto unikać pokarmów, które nas drażnią, i nie przejadać się. Zgaga często jest efektem przejedzenia, bo nadmiar jedzenia w żołądku podnosi ciśnienie w jamie brzusznej i sprzyja cofaniu się treści pokarmowej do przełyku co nasila zgagę. Na zgagę cierpią często osoby otyłe i kobiety w ciąży - właśnie ze względu na podwyższone ciśnienie w jamie brzusznej.

Zgaga jako objaw refluksu.
Refluks czyli cofanie treści pokarmowej do przełyku sporadycznie występuje u każdego - po bardzo obfitym posiłku lub wtedy, gdy najedzony próbuje uprawiać ćwiczenia fizyczne. Bywa jednak, że refluks staje się chorobą i dokucza po każdym posiłku, a także gdy przyjmiemy pozycję leżącą lub schylamy się.

Jakie są przyczyny refluksu?
  • uszkodzenie mechanizmu uniemożliwiającego cofanie się treści żołądkowej,
  • przyczyny refluksu to także zaburzenia motoryki przełyku, zaburzenia oczyszczania przełyku
  • refluks i zgaga powstają, gdy występuje wzmożone wytwarzanie kwasu żołądkowego;
  • podwyższone ciśnienie w jamie brzusznej (np. wskutek nadwagi lub ciąży);
  • podrażnienie lub zapalenie przełyku (po alkoholu i papierosach);
  • spożywanie potraw i napojów sprzyjających zgadze: alkoholu, kawy, herbaty, napojów gazowanych, czekolady, owoców cytrusowych i soków, pomidorów, ostrych przypraw, tłustego jedzenie, mięty, ciasta drożdżowego, orzeszków ziemnych;
  • przepuklina rozworu przełykowego
  • zaburzenia opróżniania żołądka z pokarmu
  • niedobór wydzielania śliny
  • skleroderma – choroba tkanki łącznej
  • niektóre leki zwalniające pracę dolnego zwieracza przełyku
Sposoby na zgagę.
Jeśli nie chcemy mieć zgagi należy bardziej równomiernie rozłożyć posiłki w ciągu dnia - jeść częściej a mniej. Nie najadać się na noc - ostatni posiłek powinniśmy spożyć na dwie godziny przed snem. Po większym posiłku dobrze jest pospacerować. Jeśli męczy nas zgaga, trzeba ograniczyć picie kawy i alkoholu, zachowywać także umiar w piciu herbaty, zwłaszcza mocnej oraz zdecydowanie ograniczyć jedzenie słodyczy. Lepiej również, przynajmniej na jakiś czas zrezygnować z picia napojów gazowanych.


Kiedy mamy zgagę można stosować domowe sposoby na zgagę: zażyć łyżeczkę sody oczyszczanej rozpuszczonej w szklance ciepłej wody, wypić trochę mleka i zjeść kilka migdałów (alkalizują środowisko żołądka). Leczenie zgagi to także przyjmowanie leków zobojętniających bez recepty lub leków przepisanych przez lekarza jeśli leczymy się na refluks.


(Źródło - poradnikzdrowie.pl)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz