Właściwości brokułów.
Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem piersi, prostaty, płuc, jelita grubego, jednak tylko pod warunkiem jeśli brokuły będą odpowiednio ugotowane.
Z badań naukowców wynika, że warzywa zachowują swoje antyrakowe właściwości, gdy są blanszowane w temperaturze 76 st. C, a nie 86 st. C, jak to jest praktykowane do tej pory. Przegotowanie warzyw niszczy bowiem myrozynazę - enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. W związku z tym, że blanszowanie w wysokiej temperaturze jest wstępem do mrożenia warzyw, zamrożone brokuły nie zachowują zdolności wytwarzania sulforafanu, a co za tym idzie - nie mają one właściwości antyrakowych. Rozwiązaniem jest przyrządzanie brokułu na parze przez max. 3-4 minuty. Zaleca się również, by gotowane brokuły spożywać razem z innymi produktami zawierającymi aktywną mirozynazę, m.in. musztardą, rzodkiewkami, rukolą, wasabi i wszystkimi surowymi warzywami kapustnymi. Dzięki temu w brokułach szybciej aktywują się właściwości przeciwnowotworowe. Działanie antyrakowe wzmacnia także ich łączenie z pomidorami.
Ponad to brokuły oprócz właściwości antynowotworowych mogą łagodzić objawy autyzmu, chronić przed wrzodami, są dobre na nadciśnienie tętnicze i cukrzyce, idealne na mocne stawy i zdrowe oczy, a nawet odchudzanie, ponieważ są niskokaloryczne (w 100g - 24 kcal). Poza tym posiadają błonnik, który wypełnia żołądek i daje uczucia sytości na długi czas, przez co nie mamy ochoty na podjadanie. Nie powinny być jednak głównym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ jak inne warzywa kapustne powodują wzdęcia i gazy.
Właściwości kalafiorów.
Kalafior choć niepozorny, jest jednym z bardziej wartościowych warzyw. Jest źródłem witaminy A, C, K, oraz wimitan z grupy B - zwłaszcza niacyny. Jest także zasadotwórczy. W kalafiorze znajdziemy także makro- i mikroelementy: wapnia, żelaza, cynku, fluoru, sodu, magnezu, potasu.
W kalafiorze stwierdzono także obecność związku o nazwie sulforafan, który pobudza enzymy o działaniu przeciwnowotworowym. Zawiera również kwas nikotynowy, pantotenowy oraz olejki eteryczne, które odpowiadają za charakterystyczny zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka. Najwięcej składników odżywczych zachowuje kalafior surowy lub blanszowany.
Tak bogaty skład sprawia, że kalafior posiada liczne właściwości
zdrowotne m.in.:
wspomaga układ odpornościowy,
wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
usprawnia pracę wątroby,
korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego,
chroni przed reumatyzmem.
Kalafior jest pomocny w leczeniu schorzeń śluzówki żołądka i jelit.
Zalecany jest rekonwalescentom, osobom cierpiącym na choroby układu
krążenia i trawiennego. Jest niskokaloryczny - 100 gramów to około 22
kalorii, dlatego podobnie jak brokuł jest zalecany w diecie odchudzającej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz