Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Aronia - właściwości zdrowotne i odchudzające.

Aronia to pyszny owoc choć o cierpkim smaku który warto jeść w czasie odchudzania. Aronia kwitnie już w maju. Natomiast owoce wypuszcza we wrześniu.

Dlaczego aronia na odchudzanie ?
Z kilku powodów. Po pierwsze ma mało kalorii. 100 gram aronii dostarcza tylko 47 kcal. Poza tym aronia reguluje cukier we krwi.  Ma silne właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne co jest szczególnie ważne w czasie odchudzania. Poza tym owoce te wzmacniają odporność i zawiera wiele witamin i wartości odżywczych takie jak żelazo które zapobiega anemii. potas, kwasy omega 3, niacynę, fosfor, selen czy miedź. Oprócz tego zawiera sporo błonnika. W czasie odchudzania warto jeść same owoce lub pić sok z aronii. Ważne by sok nie był dodatkowo dosładzany. Aronia może być również dodawana do sałatek i surówek lub jako składnik innych posiłków.


Co ciekawe aronia jest jednym z najzdrowszych owoców. Nie wymaga specjalnych warunków do rozwoju. Warto tylko wspomnieć, że  wytrzymuje temperaturę do – 40 stopni co sprawia, że do jej uprawy nie potrzeba używać pestycydów. I innych środków ochrony roślin. Owoce te bardzo mocno odtruwają organizm z toksyn zwłaszcza z metali ciężkich w tym ołowiu które powszechnie występują w środowisku. Warto jest też pić sok z aronii zwłaszcza w czasie wakacji ponieważ sok ten chroni skóre przed oparzeniami UV które powstają wyniku opalania zwłaszcza na początku urlopu kiedy spędzamy sporo czasu na słońcu łatwo jest o oparzenia skóry. Aronia łagodzi skutki uboczne leków antynowotworowych dlatego wskazana jest dla osób, które zmagają się z chorobą nowotworową.
Poza tym aronia n jest dobra również na wzrok i pamięć.

Co można zrobić z aronii oprócz soku ?
Świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny, i wtedy tracą cierpkość. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przygotowuje się znakomite herbatki. Aronia świetnie nadaje się na dżemy, galaretki, konfiturę do mięs oraz na sok.

Przepis na sok z aronii.
Składniki :

- 5 kg owoców aronii,
- 2,5 kg cukru (pół kilograma cukru na kilogram owoców)
Wykonanie :
Owoce aronii wypłukać i osuszyć. Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem. Wymieszać. Odstawić na 5 dni w suchym i ciemnym miejscu. Po tym czasie zlać sok i przelać do butelek. Z każdego kilograma owoców powinno wyjść ok. 0,6 litra soku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz