Aronia to pyszny owoc choć o cierpkim smaku który warto
jeść w czasie odchudzania. Aronia kwitnie już w maju. Natomiast owoce
wypuszcza we wrześniu.
Dlaczego aronia na odchudzanie ?
Z kilku powodów. Po pierwsze ma mało kalorii. 100 gram aronii
dostarcza tylko 47 kcal. Poza tym aronia reguluje cukier we krwi. Ma
silne właściwości oczyszczające i antyoksydacyjne co jest szczególnie
ważne w czasie odchudzania. Poza tym owoce te wzmacniają odporność i
zawiera wiele witamin i wartości odżywczych takie jak żelazo które
zapobiega anemii. potas, kwasy omega 3, niacynę, fosfor, selen czy
miedź. Oprócz tego zawiera sporo błonnika. W czasie odchudzania warto jeść same owoce lub pić sok z aronii. Ważne by sok nie był dodatkowo dosładzany. Aronia może być również dodawana do sałatek i surówek lub jako
składnik innych posiłków.
Co ciekawe aronia jest jednym z najzdrowszych owoców. Nie
wymaga specjalnych warunków do rozwoju. Warto tylko wspomnieć, że
wytrzymuje temperaturę do – 40 stopni co sprawia, że do jej
uprawy nie potrzeba używać pestycydów. I innych środków ochrony roślin. Owoce te bardzo mocno odtruwają organizm z toksyn zwłaszcza z metali ciężkich w tym ołowiu które powszechnie występują
w środowisku. Warto jest też pić sok z aronii zwłaszcza w czasie wakacji ponieważ sok ten chroni skóre przed oparzeniami UV które
powstają wyniku opalania zwłaszcza na początku urlopu kiedy spędzamy
sporo czasu na słońcu łatwo jest o oparzenia skóry. Aronia łagodzi skutki uboczne leków antynowotworowych dlatego wskazana jest dla osób, które zmagają się z chorobą nowotworową.
Poza tym aronia n jest dobra również na wzrok i pamięć.
Co można zrobić z aronii oprócz soku ?
Świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny, i wtedy tracą cierpkość. Najprościej przygotować suszoną aronię, z której zimą przygotowuje się znakomite herbatki. Aronia świetnie nadaje się na dżemy, galaretki, konfiturę do mięs oraz na sok.
Przepis na sok z aronii.
Składniki :
- 5 kg owoców aronii,
- 2,5 kg cukru (pół kilograma cukru na kilogram owoców)
Wykonanie :
Owoce aronii wypłukać i osuszyć. Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem. Wymieszać. Odstawić na 5 dni w suchym i ciemnym miejscu. Po tym czasie zlać sok i przelać do butelek. Z każdego kilograma owoców powinno wyjść ok. 0,6 litra soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz