Właściwości jagód są znane od wieków. Borówka była wykorzystywana między innymi jako lek na zatrucia.
Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle
farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz
dzikiego bzu czarnego są używane do produkcji kosmetyków nawilżających i
odżywiających skórę. Jagody mają liczne wartości odżywcze,
które mają znaczenie także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Borówki między innymi poprawiają odporność, mają działanie
przeciwzapalne i antyseptyczne.
Właściwości jagód :- uszczelniają naczynia krwionośne – substancje zawarte w borówkach przedłużają działanie witaminy C, zapobiegają depolaryzacji kwasu hialuronowego. Poprzez zwiększenie gęstości kolagenu, wzmacnia się spójność tkanek, co powoduje, że tkanki stają się mocniejsze.
- działają przeciwzapalnie – składniki zawarte w jagodach mają zdolność zmniejszania odczynu zapalnego. Cyjanidyna i witamina C mają właściwości hamowania aktywności histaminy, co powoduje zahamowanie odczynu antygenu.
- maja działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę – możliwe jest dzięki obecności takich składników, jak: związki witaminowe, pektyna, aminokwasy oraz organiczne kwasy owocowe. Kwasy owocowe zapobiegają pogrubieniu rogowej warstwy naskórka, co ma wpływ na zmiany trądzikowe. Dzięki temu wygląd skóry ulega polepszeniu. Witaminy A i C rozjaśniają skórę i zapobiegają powstaniu piegów. Składniki zawarte w bzie i borówkach przyczyniają się do: poprawy stanu skóry, wzrostu elastyczności skóry, wygładzenia warstwy rogowej naskórka oraz ułatwienia wprowadzenia składników czynnych.
- mają działanie przeciwutleniające – składniki przeciwutleniające usuwają nadmiar wolnych rodników, co przyczynia się do poprawy wyglądu skóry. Natomiast alfa-hydroksykwasy, witamina PP, beta-karoten i witamina C mają zbawienny wpływ na skórę, która była wystawiona na wieloletnie działanie promieni słonecznych. Działanie tych składników powoduje: zwolnienie procesów starzenia się skóry, zmniejszenie ryzyka raka skóry oraz regenerację skóry.
- działają ściągająco – składniki zawarte w bzie i borówkach powodują obkurczenie się uszkodzonych warstw komórek skóry i błon śluzowych, dzięki czemu przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych skóry.
- mają działanie przeciwbakteryjne – zawarte w jagodach antybiotyki przeciwdziałają namnażaniu się bakterii i wirusów, dzięki czemu rośliny te działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie.
Jagody a odchudzanie.Jagody są cennym składnikiem, ponieważ przy stosunkowo niskiej kaloryczności dostarczają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Związki zawarte w borówkach wzmacniają kolagen, dzięki czemu zapobiegają wiotczeniu skóry, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Owoce te mają również łagodne właściwości przeczyszczające i pobudzające pracę jelit.\
Zawartość substancji odżywczych w jagodach.
Borówki czarne zawierają w 100g około 40 kcal, 0,7g białka, 0,6g tłuszczu i 12,2g węglowodanów. Zawierają znaczne ilości witaminy C, beta-karotenu
i kwasu foliowego. Są bogate w pierwiastki śladowe takie jak cynk,
mangan i chrom. Jagody zawierają duże ilości antocjanozydów, o
właściwościach przeciwutleniających i dobroczynnym wpływie na wzrok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz