Pojawiające się na początku czerwca truskawki, będące smaczną
zapowiedzią lata, cieszą nas nie tylko słodkim, odurzającym zapachem,
kuszącym wyglądem i podniecającym smakiem, lecz także gwarantują zdrowie
i korzystny wpływ na organizm.
100 g truskawek zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g
błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2
mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg
witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg
witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu
foliowego.
Co takiego kryją w sobie truskawki ?
Truskawka posiada więcej witaminy C
niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in.
dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych,
poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z
resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.
Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a
w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez
spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i
oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu
odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom,
które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza
są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią,
wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym
wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i
artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się
je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych
oraz przy podagrze.
Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam,
wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach
bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych
jamy ustnej.
Truskawka jak lekarstwo.Medycyna ludowa od dawna wykorzystuje także napary z liści truskawek
przy niedokrwistości, kamicy żółciowej, szkorbucie i anemii, a medycyna
oficjalna potwierdziła rzeczywiste działanie tych specyfików.
Zewnętrznie, rozgniecione owoce i sok stosuje się w przypadkach
zaniedbanej egzemy, przeciw piegom, plamom i wągrom. Świeże i nagrzane
liście przykłada się do ran i wrzodów. Herbatkę z liści i kwiatów
truskawki zaleca się przy przeziębieniach.
Jedzenie truskawek można polecać wszystkim, niezależnie od wieku i stanu zdrowia. Nawet cukrzycy świetnie je znoszą, ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę.
Truskawek powinny unikać tylko osoby uczulone na nie, ale to zdarza się rzadko. Objawami alergii pokarmowej na truskawki najczęściej są różnego
rodzaju pokrzywki a także bolesne biegunki. Truskawek nie powinny także
jadać osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany, bowiem owoce
te zwierają duże ich ilości.
Truskawki dla urody.
Wyciągi z truskawek w kosmetykach działają odżywczo, bakteriobójczo i
ściągająco. Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do
pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się.
Truskawka to idealny owoc do maseczek domowej roboty. Ze względu na
dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, truskawki są
cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry.
Wykorzystywane są do produkcji preparatów, do opalania się jako
naturalne blokery promieni UVA i UVB. Piękny aromat truskawek kojarzony z
początkiem lata jest w często używany jako kompozycja zapachowa wielu
kosmetyków.
Przepisy na domowe kosmetyki z truskawek.
1. Maseczka rozświetlająca.
Składniki :
- dojrzałe truskawki 100g
- jogurt naturalny 15g
- sok z cytryny 2,5g
Wszystkie składniki należy rozdrobnić i zmieszać razem, a następnie
nanieść na twarz. Po ok. 10 minutach umyć twarz chłodną wodą.
2. Maseczka przeciwzmarszczkowa.Składniki :
- dojrzałe truskawki 100g
- olej sojowy 15g
Truskawki należy rozgnieć na papkę i połączyć z olejem. Nałożyć na
twarz na ok. 20 minut, a następnie zmyć letnią, przegotowaną wodą
3. Napar z liści truskawek.Składniki :
- liście truskawek 15g
- woda 100g
Surowiec zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 10 min, a
następnie przecedzamy. Stosujemy przy niedokrwistości, kamicy
żółciowej, szkorbucie i anemii. Naparem można także płukać gardło kilka
razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz