Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

niedziela, 18 stycznia 2015

Co kryją w sobie przyprawy ?

Niektórzy uczeni porównują właściwości ziół do leków, w tym przeciwnowotworowych, które skutecznie blokują mechanizmy pozwalające na wzrost guzom. Leki te, przyjmowane codziennie, sprawiają, że guz przestaje być groźny i nie powiększa się. Okazuje się, że w podobny sposób działają również zioła, jak: mięta, oregano, tymianek, majeranek, rozmaryn i bazylia. Gdy często goszczą na stole jako składnik zdrowej diety, wspomagają organizm w zwalczaniu komórek nowotworowych.

Przyprawy i zioła podnoszą walory smakowe i wizualne posiłków. Stosowanie przypraw to nie tylko doskonała metoda na dopełnienie smaku potraw, to również sposób na pobudzenie funkcjonowania naszego układu trawiennego. Wiele przypraw i ziół ma działanie lecznicze, działa rozkurczowo, moczopędnie, antybakteryjnie, oczyszczająco, ułatwia trawienie, stymuluje pracę wątroby i jelit.

Właściwości lecznicze ziół.Anyż.
Stosowany do naparów i aromatyzowania ciast.
Działa rozkurczowo, wspomaga procesy trawienne, eliminuje wzdęcia, kolki.

Bazylia.
Posiada właściwości antybakteryjne, działa rozkurczowo. Zawiera aktywne olejki eteryczne, witaminy A, B5, C. Liście bazylii są bogate w wapń, potas, żelazo, magnez.
Doskonała do pomidorów, serów, bakłażanów, cukinii, sosów, zup, przecierów, sałatek.

Czosnek
Pasuje idealnie do pikantnych potraw, sosów.
Uważany za środek leczniczy. Poprawia funkcje krążeniowe organizmu, chroni przed nadciśnieniem.

Cynamon.
Stosowany do potraw mlecznych, niektórych owoców.
Ma walory wzmacniające i wspomagające trawienie.

Estragon.
Niezastąpiony we wzbogacaniu sosów.

Gałka muszkatołowa.
Wzbogaca smak wywarów warzywnych, stosowana również do potraw z jaj oraz serów.
Wpływa pozytywnie na procesy trawienne.

Goździki.
Wspaniałe do sosów, ale również do deserów, potraw mlecznych, pomarańczy, gruszek.
Działają bakteriobójczo.

Imbir.
Odpowiedni do potraw słodkich i słonych. Doskonale wzbogaca smak marchewki.
Posiada właściwości lecznicze, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wpływa pozytywnie na wzrok.

Kminek.
Wzbogaca smak serów, potraw curry.
Działa moczopędnie, wpływa pozytywnie na procesy trawienne.

Kolendra.
Działająca korzystnie na proces trawienia i oczyszczania krwi. Wzmacnia organizm, posiada też właściwości rozkurczające.
Stosowana jako dodatek do zup, sosów, kapusty. Uwydatnia smak sałatek i warzyw.

Koper.
Wspaniały do sałatek, ogórków, ziemniaków, potraw jajecznych.
Ma właściwości rozkurczające, moczopędne, wpływa na wydalanie gazów.

Kurkuma.
Stosowana przede wszystkim do potraw typu curry.
Działa pobudzająco, zwiększa wydzielanie żółci.

Magi.
Znajduje zastosowanie w przyprawianiu sosów, zup. Pasuje doskonale do szpinaku, botwiny, marchwi, a także potraw na bazie ryżu i kasz.
Posiada walory lecznicze, żółciopędne, trawienne.

Majeranek..
Majeranek stosuje się najczęściej do przyprawiania zup, gotowanych jarzyn (ziemniaków, fasoli, grochu) oraz do sosów.
Ma działanie pobudzające apetyt i procesy trawienne, ponadto działa uspokajająco.

Melisa.
Melisa nadaje się do przyprawiania sałatki z ogórków, soków, zup.
Ma działanie wzmacniające, pobudzające apetyt. Powszechnie stosowana jako środek uspokajający oraz przeciw przeziębieniom

Mięta.
Stosowana do przyrządzania herbatek leczniczych
Pasuje do niektórych warzyw: marchwi, porów, grochu, kapusty. Wspaniała do sałatek z owoców.
Działa rozkurczowo, znajduje powszechne zastosowanie w nerwicowych chorobach żołądka.

Oregano.
Śródziemnomorska przyprawa, doskonała do potraw zapiekanych, sałatek, zup. Pasuje idealnie do pomidorów, papryki, cebuli, cukinii, roślin strączkowych.
Niezbędna do przyrządzania sosów i dań kuchni śródziemnomorskich.

Papryka.
Stosowana do zapiekanek, serów, jajek.
Stymuluje trawienie i funkcje jelit.

Pieprz.
Niezastąpiony do wszelkich potraw.
Jego spożywaniu towarzyszy wzmożone wydzielanie śliny. Posiada właściwości lecznicze, pobudzające, stymuluje przemianę materii.

Pietruszka.
Doskonała do pomidorów, zup, sałatek.
Jest bogata w witaminę C oraz sole mineralne.

Rozmaryn.
Stosowany do potraw zapiekanych. Uatrakcyjnia smak bakłażanów, cukinii, pomidorów.
Działa stymulująco na funkcje wątroby oraz wydzielanie żółci.

Szałwia.
Stosowana do potraw z fasoli, pomidorów, serów, jajek.
Wspomaga trawienie, uważana jest za lekarstwo.

Tymianek.
Doskonały do zup, farszów, marchwi, duszonych pomidorów oraz do roślin strączkowych. Używany też do marynowania i kiszenia ogórków.
Posiada właściwości bakteriobójcze, oczyszczające, poprawiające krążenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz