Zdrowo, Smacznie, Pieknie

Zdrowo, Smacznie, Pieknie

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Właściwości malin.



Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń). Liść maliny to także sposób na zdrowie: zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jak napary z ziół, a herbata z liści malin jest zalecana profilaktycznie dla każdego.

Właściwości malin:
- są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
- działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
- działają uspokajająco,
- obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
- żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
- potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
- hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
- są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
- duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
- polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
- zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Przetwory malinowe.
Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo delikatne, łatwo puszczają soki i pleśnieją. Warto zaraz po zerwaniu przyrządzić z nich sok. Zbierać je trzeba ostrożnie, podczas suchej pogody, szybko suszyć i przetwarzać na syropy, dżemy i inne konfitury. Liście malin można zbierać przez całe lato. Powinny być zdrowe, bez plam, młode i duże. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na przetwory z malin i ich wykorzystanie.
  • Napar z owoców. 2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem i odstaw pod nakryciem na 15 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy, podczas anginy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli – gdy towarzyszy gorączka.
  • Napar z liści malin. Łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Napar z liści malin jest pomocny do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce do skutecznego odchudzania, gdyż maliny zawierają dużo błonnika, wspomagającego utratę wagi. Lekkie działanie przeczyszczające malin wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego, a także pomaga przy zaparciach, bardzo częstych w przypadku stosowania diet odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.

1 komentarz:

  1. Maliny wygrywają. Uwielbiam je za smak zapach i bogactwo właściwości. A malinowe ketony (http://life-in-the-gym.pl/ketony-malinowe-bezpieczne-odchudzanie.html) przydatne przy odchudzaniu.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń