Dla wątroby.
Przez stymulację produkcji żółci, sok z
cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby, a przy okazji
może wpływać na regulację poziomu wapnia.
Na infekcje.
Po pierwsze, cytryna zawiera sporo
witaminy C. Dzięki temu wspomaga pracę układu odpornościowego,
przyspiesza również szybkość powrotu do zdrowia. Może być stosowana
profilaktycznie w okresie zachorowalności na grypę oraz u osób podatnych
na różnego rodzaju infekcje. Dodatkowo, jej kwasowy charakter sprawia,
że wykazuje silne właściwości bakteriobójcze. Letnia woda z wyciśniętym
sokiem z cytryny sprawdzi się znakomicie do płukania gardła podczas
stanów zapalnych jamy ustnej i migdałków.
Dla skóry.
Cytryna ma właściwości antyseptyczne, w
dawnych czasach stosowana była do odkażania ran. Przyspiesza gojenie i
może pomagać w leczeniu niewielkich siniaków. Przyspiesza również
krzepnięcie krwi. Można stosować ją bezpośrednio na skórę. Taki zabieg
jest skuteczny również w walce z przebarwieniami i zaskórnikami. Sam sok
sprzyja detoksykacji organizmu. Może opóźniać powstawanie zmarszczek i
pomagać w walce z trądzikiem.
Na nadciśnienie tętnicze.
Spora zawartość potasu w cytrynie pomaga
w walce z nadciśnieniem. Dodatkowo, pomaga w utrzymaniu właściwej
elastyczności naczyń krwionośnych, sprzyja więc walce z miażdżycą i
zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów.
W ciąży.
Cytryna z uwagi na dużą zawartość
wapnia, może przyczyniać się do budowy mocnych kości i zębów. Pomaga
również w prawidłowym rozwoju układu nerwowego u płodu w okresie ciąży.
Dla utraty wagi.
Cytryna zawiera sporo pektyny. Dzięki
temu znakomicie hamuje łaknienie. A dodatkowe działania oczyszczające i
antyoksydacyjne może być silnym orężem w walce z tkanką tłuszczową.
Może okazać się również znakomitym
dodatkiem prozdrowotnym u osób cierpiących na astmę, choroby
reumatyczne, czy kamicę nerkową. Dawniej stosowano ją również jako
element kuracji u chorych na malarię czy cholerę.
Do herbaty i sałatki.
Poza bezpośrednim oddziaływaniem na
organizm, może być również używana jako "narzędzie kulinarne". Jej
silnie kwasowy charakter sprawia, że znakomicie nadaje się np. do
skrapiania ryb i owoców morza. Dzięki cytrynie
nieprzyjemny zapach ryb całkowicie znika.
Dlaczego zaleca się pić wodę z cytryną ?
Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest przydatna w nadciśnieniu.
Dlaczego zaleca się pić wodę z cytryną ?
Woda z cytryną wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się organizmu z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jest przydatna w nadciśnieniu.
Uwaga! Sok z cytryny osłabia szkliwo, dlatego po wypiciu napoju, należy przepłukać usta wodą lub odczekać kilkanaście minut i umyć zęby.
Cytryna a zakwaszenie organizmu.
Wbrew temu, co można by sądzić, sugerując się kwaśnym smakiem
cytryny, jest to doskonały produkt zasadotwórczy. Pomaga neutralizować
kwaśne produkty przemiany materii. Zaburzanie równowagi
kwasowo-zasadowej może być przyczyną ciągłego zmęczenia, bólów głowy,
apatii, złego samopoczucia. Zakwaszeniu organizmu sprzyja nadmierne
spożywanie mięsa, drobiu, ziemniaków czy serów.
Ile cytryny należy spożywać ?
Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi, jeden owoc dziennie dla
osoby dorosłej z pewnością będzie wystarczający, by czerpać z jej
prozdrowotnych walorów. Pamiętajcie, możecie rozpuścić ja w wodzie z
miodem, dodać do herbaty, zimnego soku, lub zwyczajnie skropić nią
sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz